Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το ΕΣΠΑ

Ξεκίνησε από τη Τρίτη 8 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 15 Απριλίου η διαδικασία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για ένταξη στη δράση Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.
Οι αιτήσεις γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, έως τις 15 Απριλίου 2016 και κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται η προσκόμιση φυσικού φακέλου δικαιολογητικών, ενώ δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προτάσεων και στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, οι προτάσεις των οποίων θα εγκριθούν, για τον ακριβή χρόνο και τόπο αποστολής του φακέλου που θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά.
Όλες οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αίτησης είναι επιλέξιμες, για κάποιον που θα υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης.
Το πρόγραμμα Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι είναι άνεργοι ή έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.
Στο πρόγραμμα επιτρέπεται η σύσταση μικρών συνεργαζόμενων σχημάτων επιχείρησης, κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να δραστηριοποιούνται σε χώρο εκτός της κατοικίας τους, και το δηλωθέν εισόδημα (από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα) για το 2015 θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 20.000 (ατομικό) ή 35.000 (οικογενειακό).
Μπορεί να καταβληθεί προκαταβολή έως 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον δικαιούχο. Σε ότι αφορά την καταβολή της χρηματοδότησης, η πρώτη αίτηση ενδιάμεσης επαλήθευσης δαπανών, μπορεί να υποβληθεί μετά την εκτέλεση τουλάχιστον 25% του συνολικού οικονομικού και αντίστοιχου φυσικού αντικειμένου.
Στο πρόγραμμα Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην κατηγορία δαπάνης «Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού» μπορεί να συμπεριληφθεί και η μίσθωση λογισμικού για διάστημα έως δύο ετών.

Ύψος επένδυσης:
  1. Από 5.000€ έως 25.000€ στην περίπτωση ενός ατόμου
  2. Έως 40.000€ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων
  3. Έως 50.000€ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.
Βασικές επιλέξιμες δαπάνες είναι:
  1. Η αγορά ή μίσθωση λογισμικού
  2. Η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών
  3. Το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, πληρωμές προς Δ.Ε.Κ.Ο.)
  4. Οι δαπάνες προβολής και διαφήμισης
  5. Οι προμήθειες αναλώσιμων
  6. Το κόστος μισθωτής εργασίας
  7. Ο γενικός εξοπλισμός του γραφείου κ.ά.
Οι υποψήφιοι με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιλογής είναι:
  1. Όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία ή στη Δυτική Ελλάδα.
  2. Όσοι έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2011 και μετά.
  3. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 7.500 €
  4. Όσοι υποβάλλουν ποιοτικό επιχειρηματικό πλάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου